انجمنهای علمی حوزه از ظرفیت علمی بالایی برخوردارند
انجمنهای علمی حوزه از ظرفیت علمی بالایی برخوردارند
ائمه اطهار(ع) چگونه نویسندگانی بودند
نهمین نشست تخصصی شورای دین پژوهان با موضوع بیداری اسلامی با سخنرانی دکتر محمدجواد صاحبی رئیس انجمن ادیان و مذاهب حوزه علمیه در سالگرد درگذشت سیدجمال الدین اسدآبادی برگزار شد.
این استاد حوزه و دانشگاه در آغاز سخنان خود بیان داشت:
درباره سیدجمال الدین شناخت درستی وجود ندارد، شناخت جامعه علمی و دینی ما از سیدجمال الدین از طریق کتابها و آثاری است که از سوی بیگانگان، گروه های سیاسی و نحله های فکری منتشر شده است، کمتر کسی است که با مطالعه دقیق و عمیق و به استناد اسناد دست اول و آثار خود سید، او را مورد بررسی قرار دهد.
گزارش فعالیت های دوره جدید
دبیرخانه شورای دین پژوهان کشور
شهریور 1392 الی دیماه 1392
شورای دین پژوهان کشور پس از 7 سال توقف کامل فعالیت ها از شهریور 1392 بازگشایی و فعالیت های جدید خود را آغاز کرد.
اهم فعالیت های انجام شده:
1- ایجاد دبیرخانه شورا در قم.
2- ایجاد دفتر دبیرخانه در تهران.
3- تشکیل جلسه هیئت امناء یک نوبت و تصویب کلیّات دوره جدید.
4- تشکیل جلسات مستمر هیئت مدیره هشت نوبت و تصویب برنامه های جدید.
5- انجام مراحل قانونی تجدید ثبت و آگاهی تغییرات.
6- گردآوری و جمع بندی و مستند سازی فعالیت های دوره قبل.
7- 60 مورد مکاتبه و مذاکره و اطلاع رسانی آغاز دوره جدید به مراکز مهم حوزه وکشور.
8- تشکیل 12 مورد جلسات مشورتی و رایزنی با شخصیت ها و مدیران علمی و پژوهشی.
9- انجام 3 مورد مصاحبه های رسانه ای و اطلاع رسانی عمومی در مورد کارنامه گذشته اهداف و سیاست ها و وظایف دبیرخانه و شورای دین پژوهان.
10- برقراری ارتباط با مراکز علمی بعضی از کشورها جهت تعامل و همکاریهای علمی.
11- پیش بینی همایش ویژه بازگشایی دوره جدید و تجلیل از مرحوم آیت الله معرفت و دیگر شخصیت های علمی موثر در همکاریهای گذشته.
12- برنامه ریزی و برگزاری 8 نشست تخصّصی در محرم و صفر 92 در قم به شرح ذیل:
1- پنجم محرم (18آبان92) استاد محمد جواد صاحبی (( نهضت حسینی جلوه گاه مکارم اخلاقی ))
2- ششم محرم (19آبان92) استاد شیخ محمد هادی یوسفی غروی (( هاشمیان در نهضت حسینی ))
3- هفتم محرم (20آبان92) حجه الاسلام و المسلمین دکتر سید حسن اسلامی(( آسیب های اخلاقی پژوهشهای عاشورایی ))
4- هشتم محرم (21آبان92) حجه الاسلام و المسلمین مهدی مهریزی (( اهداف قیام امام حسین ( ع ) ))
5-19 صفر(1 دیماه 92) حجه الاسلام و المسلمین آقای محسن الویری(( کارکردهای تاریخی زیارتنامه های عاشورائی با تأکید بر زیارت اربعین ))
6-20صفر(2دیماه92) حجه الاسلام و المسلمین آقای مهدی مهریزی(( نقش بانوان در نهضت حسینی علیه السلام ))
7-27 صفر (9 دیماه 92) حجه الاسلام و المسلمین آقای یدالله مقدسی ((پژوهش درباره شهادت و رحلت سه معصوم{امام مجتبیع امام رضا ع نبی اکرم ص}))
8-28صفر(10دیماه92) حجه الاسلام و المسلمین آقای سید منذر حکیم(( بررسی اعلام الهدایه – سیره پیشوایان ))
دبیرخانه دین پژوهان کشور
نشست جایگاه قاعده ذوات الاسباب و قاعده ما لا سبب در معرفت بشری با ارائه حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی امیری، شنبه 5 بهمن ماه در اتاق جلسات مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین سلیمانی امیری گفت: قاعده ذوات الاسباب بیان میکند که علم تصدیقی به معلول جز از طریق علم به علت ممکن نیست و قاعده ما لاسبب میگوید که چیزی که سبب ندارد یا باید بدیهی باشد یا علم به آن ممکن نیست، و جمع این دو قاعده نتیجه پارادوکس ایجاد میکند.
آنچه در ادامه میآید گزارشی است از خلاصه بحث مطرح شده در این نشست:
از نظر ملاصدرا و علامه طباطبایی این دو قاعده ناظر به هر نوع علمی است؛ چه علم حضوری چه علم حصولی و چه حصولی تصوری و چه حصولی تصدیقی. ابن سینا این بحث را در برهان مطرح کرده است از نظر او تصدیقات نظری تحت این دو قانون شکل میگیرند. ما هم به تبع ابن سینا بحث را اختصاص به حوزه علم حصولی تصدیقی نظری میدهیم. بحث عام را به مجال دیگری موکول میکنیم.
حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در دیدار با جمعی از شخصیتهای علمی، دینی و مدیران فرهنگی کشور کامرون، با اشاره به فواید حضور فقه در قانون گفت: اگر فقه با چهره قانون به جامعه عرضه شود امکان مقایسه و هماوردی بین فقه و حقوق را ایجاد و قدرت و مهارت خود را از نظر کارکرد اجتماعی نشان خواهد داد.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس ادامه داد: حضور فقه با چهره قانون در اجتماع نیز برای فقها از این حیث که فرصت دستیابی به ایرادات و اشکالات روش فقهی خود را پیدا می کنند با اهمیت است.
وی افزود: فقه کوشنده برای پیدا کردن جنبه های حقوقی، آمادگی بیشتری برای دور شدن از تعصبات مذهبی پیدا می کند و کمتر به خاستگاهی برای تعصب تبدیل می شود.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به این که شیعه و سنی در فضای فقه معطوف به حقوق و تلاش در فضای تقنین، بیشتر می توانند همدلی داشته باشند، گفت: ولی آنها از این ابزار نیرومند برای همگرایی علمی، مقایسه و مقارنه و در انداختن نظام حقوقی جامع اسلامی غافل مانده اند.
مبلغی تأکید کرد: در فقه حضور یافته در حقوق و قانون، فهرست مشترکات شیعه و سنی بالاتر می رود و احساس نیاز آنها به پی ریزی نظام حقوقی اسلامی در برابر سایر نظامهای حقوقی جهان، افزایش می یابد و دغدغه آنها برای حل مشکلات اجتماعی بیشتر می گردد.
با تصویب شورای دینپژوهان کشور 40 نشست تخصصی در موضوعات و مباحث مهم دینپژوهی، در دبیرخانه دین پژوهان کشور در قم و تهران برگزار میشود.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل دبیرخانه دین پژوهان کشور، آیت پیمان مدیر این مرکز پژوهشی ضمن اعلام این خبر افزود: این نشستهای علمی و تخصصی با حضور صاحبنظران و اساتید و پژوهشگران علوم دینی اعم از حوزه و دانشگاه و مراکز پژوهشی برگزار میشود و سعی میشود توسط پژوهشگران متخصص پاسخهای کارشناسی و علمی دقیق به مسایل و شبهات رایج داده شود.
آیت پیمان مدیرعامل شورای دینپژوهان کشور بعد از جلسه این شورا با بیان مطلب فوق گفت: کثرت محققین و افزایش پژوهشگاهها و پژوهشکدههای دینی در حوزهها و دانشگاهها و رویکرد رو به گسترش دینپژوهی در داخل و خارج از کشور، لزوم تلاشهای هماهنگ برای ساماندهی را در پی دارد.
وی گفت: اکنون در تمام حوزههای علمیه و دانشگاهها و مراکز دولتی و خصوصی، معاونتهای پژوهشی یا دوایر پژوهشی فعال شدهاند و این وضیعت نسبت به گذشته هم خوشحال کننده و نوید بخش است و هم لزوم تلاش متولیان را برای ساماندهی و جهتبخشی به پژوهشها دو چندان کرده است.